Служители и работници от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК)

...
</TD
>Служители и работници от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК)
Коментари Харесай

Държавни служители протестираха в Пловдив заради 900 лева заплата

Служители и служащи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в Пловдив организираха . В знак на митинг против ниското възнаграждение специалистите напуснаха работните си места, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Средната заплата в службата в Пловдив е към 900 лв.. Заради ниското възнаграждение няма младежи, които желаят да стартират работа тук. Само през последната година са напуснали трима експерти. Структурата се крепи на няколко индивида, към този момент пенсионери, които са дългогодишни чиновници, изясни началникът на АГКК Пловдив Никола Бадев. 

Стачкуващите упорстват за 20% минимално нарастване от 1 октомври за чиновниците от цялата страна. Това ще коства към 650-700 хиляди лв. на бюджета, пресмятат от КТ " Подкрепа ", които провеждат митинга. Около 2 месеца са провеждани диалози на високо равнище, само че безуспешно. 

Бадев заяви, че единствено Службата по геодезия, картография и кадастър в Пловдив внася непосредствено в републиканския бюджет към 2,5 милиона лв. от такси. Преди измененията в законодателството 75% от таксите са оставали в службата, като средствата са употребявани за заплати, за образования, за подкрепяне на активността. Сега в службата даже няма счетоводство. 

Настоява се АГКК да стане конструкция към Министерски съвет, а не да е второстепенна конструкция, която е принудена да се моли за консумативи, с които работи. 

Синдикатите ще решат по какъв начин да продължат стачните действия, само че е допустимо да се стигне и до прекъсване на работата на СГКК. Това значи, че ще спре работата на 70 нотариуса и 4 служби по вписванията единствено в Пловдивска област и ще бъде блокиран капиталовия развой, тъй като всеки Подробен устройствен план и всяка нова постройка минава през службата и се отразява в кадастъра, добави Бадев. 

Мария Божкова, която работи в СГКК-Пловдив към този момент 15 години, получава чисто 1126 лв.. Смята, че заплатата не подхожда на размера на работа и на напрежението. " Харесва ми тази работа, считам че имам още какво да дам. Без продукцията от нашата работа – скици, схеми и така нататък, нито една договорка, пускане и завършване на една договорка, не може да се случи. Някой би трябвало да намерения за това " - сподели Божкова. 

Никола Бадев добави, че сега се създават кадастрални карти на над 30 обитаеми места в Пловдивска област и всички те се одобряват, ревизират и управляват от СГКК - Пловдив. С активността са ангажирани петима от 10 чиновници на службата.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР